Milloin kannattaa hakeutua osteopaatille?
Potilaiden on käännyttävä Osteopaatti Helsinki keskusta puoleen, jos:
Potilas kärsii tuki- ja liikuntaelinongelmista.
Potilaat kokevat kroonista kipua tai liike-ongelmia tietyissä kehon osissa.
Potilas on toipumassa lonkan, polven tai muun raajan leikkauksesta.
Nämä ongelmat voivat aiheuttaa seuraavia oireita:
- Selkäkipu
- Niskakipu
- Olkapääkipu
- Niveltulehdus
- Lantion ongelmat
- Lonkkakipu
- Jalkakipu
- Asento-ongelmat
Nämä oireet voivat ilmaantua tai pahentua joillakin potilailla. Se johtuu työoloista, liikunnasta, tottumuksista tai raskaudesta. Nämä oireet voivat myös pahentua potilaan unessa aiheuttaen potilaassa unihäiriöitä ja levottomuutta.
Yleisten kivun ja kivun lisäksi osteopaatti voi myös hoitaa tiettyjä tiloja, kuten:
- tenniskyynärpää
- Iskias
- Toistuvat nyrjähdykset
- Rannekanavan oireyhtymä
- Osteopaatin luona käynnin aikana potilasta pyydetään kuvailemaan oireitaan. Sitten osteopaatti suorittaa fyysisen tutkimuksen käsillä löytääkseen alueita, jotka aiheuttavat heikkoutta ja kipua kehossa.
Sitten osteopaatti yrittää havaita syyt, jotka rajoittavat liikettä ja rasittavat lihaksia kehossa ja selittää, mitä osteopatia voi tehdä potilaalle. Myös potilaalle räätälöity hoitosuunnitelma laaditaan. Esimerkiksi useimpien potilaiden, joilla on alaselkäkipuja, on osallistuttava 9 hoitokertaan 12 viikossa. Lievemmät ongelmat voidaan kuitenkin hoitaa vain 3-4 hoitokerralla.
Ensimmäisen konsultaation jälkeen potilas saa aikataulun hoitojaksolle. Tämä hoitokerta on kivuton, mutta potilas voi tuntea olonsa kipeäksi tai jäykiksi muutaman ensimmäisen päivän hoidon jälkeen. Jos hieronta tai venyttely on tuskallista, potilaan tulee välittömästi ilmoittaa asiasta osteopaatille. Ensimmäiset istunnot voivat kestää jopa 1 tunnin tai enemmän. Yleensä viimeinen istunto kestää kuitenkin vain noin 30 – 40 minuuttia.
Osteopaattinen hoito toimii tehokkaasti, kun siihen liittyy elämäntapojen muutoksia ja työolosuhteiden mukauttamista. Vaikka osteopatian ongelmaa ei voida luonnollisesti ehkäistä, potilaat voivat rohkaista potilasta terveellisiin tapoihin. Lisäksi potilasta siirretään kehon kunnon säätämistä varten. Siten tuki- ja liikuntaelimistön ongelmat ja muut vammat voidaan ehkäistä.
Jos potilaan tila vaatii lääketieteellistä hoitoa, osteopaatti voi lähettää potilaan yleislääkärille tai pyytää potilasta lääketieteellisiin ja kuvantamistutkimuksiin.
Mikä on Osteopatia?
Osteopatia on lääketieteen ala, joka käsittelee lääketieteellisiä häiriöitä hieromalla tai manipuloimalla luita, niveliä ja lihaksia. Tämä erikoistuminen perustuu uskomukseen, että ihminen tarvitsee kehon luiden, lihasten, nivelsiteiden ja sidekudosten hyvän kunnon. Elimistö pysyy siis terveenä. Vaikka se koskee vain tuki- ja liikuntaelimistöä, tämä hoito vaikuttaa myös hermostoon, verenkierto- ja imunestejärjestelmään.
Tämä osteopatian haara syntyi 1800-luvun lopulla. Tämän tieteen on kehittänyt lääkäri, joka halusi esitellä kehon kyvyn toipua taudista. Osteopatia uskoo, että ihmisen elämäntavat ja tottumukset vaikuttavat hänen terveyteensä. Yleisesti ottaen osteopaattinen lääketiede toimii poistamalla esteitä ja tekemällä potilaan terveeksi ja mukavaksi kehonsa kanssa.
Osteopatia nähdään eräänlaisena täydentävänä vaihtoehtoisena lääketieteenä (lyhyesti CAM). Osteopatian haara on yksi kahdesta CAM-tyypistä, joita säännellään joissakin maissa lailla, toinen on kiropraktiikka. Osteopatiassa käytetyt tekniikat ovat hyvin erilaisia kuin perinteisessä lääketieteessä. Tätä tekniikkaa ei myöskään aina tue tieteellinen näyttö. Osteopatian tavoitteena on hoitaa erilaisia ongelmia ilman lääkkeitä tai leikkausta. Lisäksi osteopatian toimenpide ei sisällä viiltoa.
Osteopatian hoidon tavoitteita ovat:
- Vapauta jännittyneitä lihaksia
- Parantaa nivelten liikettä
- Paranna verenkiertoa
- Nopeuta paranemista
Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi osteopaattien asiantuntijat käyttävät yhdistelmää hierontaa, venyttelyä ja hengitysharjoituksia. Erityisiä käytettyjä tekniikoita ovat:
Pehmytkudosten manipulointi – Tätä tekniikkaa käytetään parantamaan kudosten tilaa ja lisäämään nesteiden kiertoa kehossa. Tämä tekniikka voi estää nesteen kertymistä ja vahvistaa immuunijärjestelmää.
Osteopaattinen niveltekniikka – Tämä tekniikka auttaa vähentämään lihaskouristuksia ja parantamaan nivelten liikettä. Tämä tekniikka vähentää tehokkaasti nivelten ympärillä olevien hermojen ärsytystä. Lisäksi tämä tekniikka voi lievittää kipua ja epämukavuutta kehossa.
Kraniaalinen osteopatia – Tämä tekniikka on hellävaraisin osteopaattinen tekniikka, mutta myös vaikein suorittaa. Tätä tekniikkaa käytetään selkärangan ja nivusongelmien hoitoon. Tämä tekniikka toimii palauttamalla kehon biorytmit.
Viskeraalisen luun manipulointi – Tämä tekniikka voi hoitaa kipua ja lisätä kehon ja sisäelinten joustavuutta. Tämä tekniikka toimii liikuttamalla ympäröivää fasciaa hitaasti. Tämä hoito on erittäin tehokas ja voi parantaa elinten toimintaa.
Huolimatta ainutlaatuisesta tekniikasta, on tieteellistä näyttöä siitä, että osteopatia on tehokas tuki- ja liikuntaelimistöön liittyvien ongelmien hoidossa. Tämä hoito voi hoitaa useita ongelmia, kuten kroonista kipua, joka hyökkää kehon eri osiin.
Jotkut osteopaatit kuitenkin väittävät, että jotkin muut potilaiden kokemat sairaudet johtuvat joistakin luiden, nivelten ja lihasten ongelmista. Siksi osteopaatit voivat myös hoitaa sairauksia, jotka eivät välttämättä liity tuki- ja liikuntaelimistöön. Joitakin esimerkkejä ovat:
- Toistuvat päänsäryt
- Migreeni
- Kipu kuukautisten aikana
- Ruoansulatushäiriöt
- Masennus
- Koliikki (vauvoilla)
- Astma
- korva nestettä
- Temporomandibulaariset häiriöt
- Skolioosi
Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole tieteellistä näyttöä tämän väitteen tueksi. Joten osteopatialla on edelleen riskejä. Kuten valtimon seinämän repeytyminen selkärangan manipulointitoimenpiteen aikana. Tätä tapahtuu kuitenkin harvoin. Jos näin tapahtuu, potilaalla on mahdollisuus saada aivohalvaus, pysyvä vamma ja jopa kuoleman uhka. Siksi kaikki potilaat eivät voi saada osteopaattista hoitoa. Erityisesti potilaat, jotka kärsivät seuraavista sairauksista:
- Osteoporoosi
- Rikki
- Niveltulehdus
- Veren hyytymishäiriöt
- akuutti tulehdus
- Syöpä
- Multippeliskleroosi
Osteopaattista hoitoa ei myöskään suositella potilaille, jotka:
- Hän käyttää verenohennuslääkkeitä parantaakseen sairautensa
- Käyvät sädehoitoa
- On raskaana